{"_id":"13326","abstract":[{"lang":"eng","text":"Objective\r\n\r\nThe aim of this study was to compare the fattening performance and pork quality of 10 pigs from the endangered breed Bentheim Black Pied (BBS) with 30 F1 pigs from the widely used Danish hybrid pig (Large White x Danish Landrace) crossed with BBS (BHP), all fattened up under free-range conditions.\r\n\r\nMaterial and Methods\r\n\r\nA total of 40 pigs were fattened up under a restrictive feeding regime on a 1.28ha pasture and weighed monthly. Subsequently, the pigs were slaughtered, carcass traits were assessed, and samples from M. longissimus thoracis et lumborum (LTL) and back-fat were collected for laboratory analysis.\r\n\r\nResults\r\n\r\nFattening performance differed significantly between the groups: BHP pigs were significantly heavier at the end of the fattening period (128.3 kg BHP vs. 102.5 kg BBS), with significantly higher average daily weight gain. Significant differences were observed in carcass characteristics (carcass length, cutlet weight, carcass yield). However, BBS pigs showed a more favourable fatty acid profile, notably with higher levels of the essential α-linolenic acid. Water-holding capacity was lower in BHP pigs, with significantly higher drip losses during cold storage at 2°C, while grill- and thawing-losses did not differ significantly. Sensory analysis revealed that untrained panellists were able to distinguish between meat of both groups. BBS meat was rated as more tender, which was also confirmed by significantly lower shear force measurements.\r\n\r\nConclusion and Clinical relevance\r\n\r\nThe study showed that crossbreeding BBS and Danish hybrid pigs can compensate for performance deficits of the traditional breed -such as slower growth- while partially retaining beneficial traits, such as a nutritionally superior fatty acid composition. Overall, the results are in line with the expectations for F1 crossbred pigs, when 2 breeds with different performance parameters are used. These findings are relevant for veterinary practitioners involved in sustainable pig production, the conservation of rare breeds, and the development of alternative outdoor husbandry systems."},{"lang":"ger","text":"Gegenstand und Ziel\r\n\r\nZiel der vorliegenden Studie war es, die Mastleistung und Fleischqualität von 10 Schweinen der gefährdeten Rasse Buntes Bentheimer Schwein (BBS) mit 30 F1-Kreuzungstieren BBS×Danbred Hybrid (Large White×Dänische Landrasse) (BHP) unter Freilandbedingungen zu vergleichen.\r\n\r\nMaterial und Methoden\r\n\r\nDie 40 Schweine wurden auf einer 1,28 ha großen Weide mit restriktiver Fütterung gemästet und monatlich gewogen. Nach der Schlachtung erfolgte die Erfassung der Schlachtkörpermerkmale sowie die Entnahme von Proben aus dem M. longissimus thoracis et lumborum (LTL) und dem Rückenspeck zur weiteren laboranalytischen Untersuchung.\r\n\r\nErgebnisse\r\n\r\nDie Mastleistung unterschied sich signifikant zwischen den Gruppen: Die BHP-Tiere wiesen mit durchschnittlich 128,3 kg ein deutlich höheres Endgewicht auf als die BBS-Schweine (102,5 kg) und erzielten eine signifikant höhere tägliche Zunahme. Hinsichtlich der Schlachtkörpermessungen zeigten sich zum Teil signifikante Unterschiede. Die BBS wiesen ein günstigeres Fettsäuremuster auf, insbesondere mit höheren Anteilen der essenziellen α-Linolensäure. Die Wasserbindungsfähigkeit war bei BHP-Schweinen geringer, was sich in signifikant höheren Tropfverlusten bei Lagerung bei 2°C zeigte; Grill- und Auftauverluste unterschieden sich nicht signifikant. In der sensorischen Analyse konnten ungeschulte Testpersonen die Fleischproben beider Gruppen geschmacklich unterscheiden; das Fleisch der BBS wurde als zarter bewertet, was durch signifikant geringere Scherkraftwerte gestützt wurde.\r\n\r\nSchlussfolgerung und Klinische Relevanz\r\n\r\nDie Ergebnisse zeigen, dass eine Kreuzung von BBS mit dänischen Hybridsauen leistungsbezogene Nachteile der alten Rasse – wie das langsamere Wachstum – kompensieren kann, ohne deren ernährungsphysiologische Vorteile, insbesondere im Fettsäuremuster, vollständig zu verlieren. Die Resultate entsprechen den Erwartungen an F1-Kreuzungstiere aus Elternrassen mit unterschiedlichen Leistungsprofilen. Die Erkenntnisse sind praxisrelevant für Tierärzt*innen in der Beratung zu nachhaltiger Schweineproduktion, zur Erhaltung genetischer Ressourcen und zur Entwicklung alternativer Haltungsformen im Außenklimabereich."}],"intvolume":" 53","page":"363-371","citation":{"short":"J. Küper, K. Frölich, R. Stäbler, W. Jaeger, D. Junkmann, M. Upmann, A.R. Schaubmar, C. Kehrenberg, Tierärztliche Praxis : Mit ATF-Anerkannter Fortbildung Unterreihe G, Großtiere, Nutztiere 53 (2025) 363–371.","van":"Küper J, Frölich K, Stäbler R, Jaeger W, Junkmann D, Upmann M, et al. Comparison of meat quality and various clinical parameters from pigs in free-range husbandry : Comparative study between the endangered pig breed Bentheim Black Pied (BBS) and an F1 crossbred pig of Danbred Hybrid and BBS. Tierärztliche Praxis : mit ATF-anerkannter Fortbildung Unterreihe G, Großtiere, Nutztiere . 2025;53(06):363–71.","apa":"Küper, J., Frölich, K., Stäbler, R., Jaeger, W., Junkmann, D., Upmann, M., Schaubmar, A. R., & Kehrenberg, C. (2025). Comparison of meat quality and various clinical parameters from pigs in free-range husbandry : Comparative study between the endangered pig breed Bentheim Black Pied (BBS) and an F1 crossbred pig of Danbred Hybrid and BBS. Tierärztliche Praxis : Mit ATF-Anerkannter Fortbildung Unterreihe G, Großtiere, Nutztiere , 53(06), 363–371. https://doi.org/10.1055/a-2712-8469","din1505-2-1":"Küper, Johanna ; Frölich, Kai ; Stäbler, Rupert ; Jaeger, Wilhelm ; Junkmann, Dennis ; Upmann, Matthias ; Schaubmar, Andreas R. ; Kehrenberg, Corinna: Comparison of meat quality and various clinical parameters from pigs in free-range husbandry : Comparative study between the endangered pig breed Bentheim Black Pied (BBS) and an F1 crossbred pig of Danbred Hybrid and BBS. In: Tierärztliche Praxis : mit ATF-anerkannter Fortbildung Unterreihe G, Großtiere, Nutztiere Bd. 53. Stuttgart, Georg Thieme Verlag KG (2025), Nr. 06, S. 363–371","ama":"Küper J, Frölich K, Stäbler R, et al. Comparison of meat quality and various clinical parameters from pigs in free-range husbandry : Comparative study between the endangered pig breed Bentheim Black Pied (BBS) and an F1 crossbred pig of Danbred Hybrid and BBS. Tierärztliche Praxis : mit ATF-anerkannter Fortbildung Unterreihe G, Großtiere, Nutztiere . 2025;53(06):363-371. doi:10.1055/a-2712-8469","ufg":"Küper, Johanna u. a.: Comparison of meat quality and various clinical parameters from pigs in free-range husbandry : Comparative study between the endangered pig breed Bentheim Black Pied (BBS) and an F1 crossbred pig of Danbred Hybrid and BBS, in: Tierärztliche Praxis : mit ATF-anerkannter Fortbildung Unterreihe G, Großtiere, Nutztiere 53 (2025), H. 06, S. 363–371.","havard":"J. Küper, K. Frölich, R. Stäbler, W. Jaeger, D. Junkmann, M. Upmann, A.R. Schaubmar, C. Kehrenberg, Comparison of meat quality and various clinical parameters from pigs in free-range husbandry : Comparative study between the endangered pig breed Bentheim Black Pied (BBS) and an F1 crossbred pig of Danbred Hybrid and BBS, Tierärztliche Praxis : Mit ATF-Anerkannter Fortbildung Unterreihe G, Großtiere, Nutztiere . 53 (2025) 363–371.","chicago-de":"Küper, Johanna, Kai Frölich, Rupert Stäbler, Wilhelm Jaeger, Dennis Junkmann, Matthias Upmann, Andreas R. Schaubmar und Corinna Kehrenberg. 2025. Comparison of meat quality and various clinical parameters from pigs in free-range husbandry : Comparative study between the endangered pig breed Bentheim Black Pied (BBS) and an F1 crossbred pig of Danbred Hybrid and BBS. Tierärztliche Praxis : mit ATF-anerkannter Fortbildung Unterreihe G, Großtiere, Nutztiere 53, Nr. 06: 363–371. doi:10.1055/a-2712-8469, .","bjps":"Küper J et al. (2025) Comparison of Meat Quality and Various Clinical Parameters from Pigs in Free-Range Husbandry : Comparative Study between the Endangered Pig Breed Bentheim Black Pied (BBS) and an F1 Crossbred Pig of Danbred Hybrid and BBS. Tierärztliche Praxis : mit ATF-anerkannter Fortbildung Unterreihe G, Großtiere, Nutztiere 53, 363–371.","mla":"Küper, Johanna, et al. “Comparison of Meat Quality and Various Clinical Parameters from Pigs in Free-Range Husbandry : Comparative Study between the Endangered Pig Breed Bentheim Black Pied (BBS) and an F1 Crossbred Pig of Danbred Hybrid and BBS.” Tierärztliche Praxis : Mit ATF-Anerkannter Fortbildung Unterreihe G, Großtiere, Nutztiere , vol. 53, no. 06, 2025, pp. 363–71, https://doi.org/10.1055/a-2712-8469.","chicago":"Küper, Johanna, Kai Frölich, Rupert Stäbler, Wilhelm Jaeger, Dennis Junkmann, Matthias Upmann, Andreas R. Schaubmar, and Corinna Kehrenberg. “Comparison of Meat Quality and Various Clinical Parameters from Pigs in Free-Range Husbandry : Comparative Study between the Endangered Pig Breed Bentheim Black Pied (BBS) and an F1 Crossbred Pig of Danbred Hybrid and BBS.” Tierärztliche Praxis : Mit ATF-Anerkannter Fortbildung Unterreihe G, Großtiere, Nutztiere 53, no. 06 (2025): 363–71. https://doi.org/10.1055/a-2712-8469.","ieee":"J. Küper et al., “Comparison of meat quality and various clinical parameters from pigs in free-range husbandry : Comparative study between the endangered pig breed Bentheim Black Pied (BBS) and an F1 crossbred pig of Danbred Hybrid and BBS,” Tierärztliche Praxis : mit ATF-anerkannter Fortbildung Unterreihe G, Großtiere, Nutztiere , vol. 53, no. 06, pp. 363–371, 2025, doi: 10.1055/a-2712-8469."},"publication_status":"published","volume":53,"user_id":"83781","author":[{"full_name":"Küper, Johanna","last_name":"Küper","first_name":"Johanna"},{"first_name":"Kai","last_name":"Frölich","full_name":"Frölich, Kai"},{"first_name":"Rupert","full_name":"Stäbler, Rupert","last_name":"Stäbler"},{"first_name":"Wilhelm","full_name":"Jaeger, Wilhelm","last_name":"Jaeger"},{"last_name":"Junkmann","full_name":"Junkmann, Dennis","first_name":"Dennis"},{"first_name":"Matthias","id":"12666","last_name":"Upmann","full_name":"Upmann, Matthias"},{"first_name":"Andreas R.","full_name":"Schaubmar, Andreas R.","last_name":"Schaubmar"},{"full_name":"Kehrenberg, Corinna","last_name":"Kehrenberg","first_name":"Corinna"}],"status":"public","title":"Comparison of meat quality and various clinical parameters from pigs in free-range husbandry : Comparative study between the endangered pig breed Bentheim Black Pied (BBS) and an F1 crossbred pig of Danbred Hybrid and BBS","publication":" Tierärztliche Praxis : mit ATF-anerkannter Fortbildung Unterreihe G, Großtiere, Nutztiere ","date_updated":"2025-12-15T13:28:18Z","department":[{"_id":"DEP4028"},{"_id":"DEP4029"}],"publisher":"Georg Thieme Verlag KG","place":"Stuttgart","language":[{"iso":"eng"}],"keyword":["Schlachtkörperqualität","Freilandschweinemast","sensorische Fleischqualität","Fettsäurenzusammensetzung","Schweinemast"],"doi":"10.1055/a-2712-8469","publication_identifier":{"issn":["1434-1220"],"eissn":["2567-5834"]},"date_created":"2025-12-12T15:01:22Z","type":"scientific_journal_article","issue":"06","alternative_title":["Vergleichende Untersuchung zur Fleischqualität von Schweinen in Freilandhaltung unter Berücksichtigung verschiedener klinischer Parameter : Die vor dem Aussterben bedrohte Rasse Buntes Bentheimer Schwein (BBS) und ein F1-Kreuzungsschwein zwischen Danbred Hybrid und BBS im Vergleich"],"year":"2025"}