16 Publikationen
    2025 |  Zeitschriftenaufsatz (wiss.) | ELSA-ID: 12876 
    
      Weishaupt, I., Katsch, L., Sokolowsky, M., & Schneider, J. (2025). Comparative study on the effect of mild temperature conditions in fractionated sterilization of carrot juice on microbiological stability and sensory properties. Brewing Science : The Scientific Organ of the Weihenstephan Scientific Centre of the TU Munich, of Versuchs- and Lehranstalt Für Brauerei in Berlin (VLB), of the Scientific Station for Breweries in Munich, of the Veritas Laboratory in Zurich, of Doemens Wba-Technikum Gmbh in Graefelfing/Munich = Monatsschrift Für Brauwissenschaft, 78(3/4), 17–26. https://doi.org/10.23763/BrSc25-04weishaupt
    
    
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    2025 |  Zeitschriftenaufsatz (wiss.) | ELSA-ID: 13084 
    
      Katsch, L., Weishaupt, I., Sokolowsky, M., Gibson, B. R., & Schneider, J. (2025). Impact of equivalent sterilization processes with different time- temperature combinations on the chemical, physical and sensory properties of carrot juice. European Food Research and Technology, 251, 3649–3668. https://doi.org/10.1007/s00217-025-04860-5
    
    
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    2024 |  Konferenz - Poster | ELSA-ID: 11607 
    
      Nolte, J., Hense, L., Weishaupt, I., & Schneider, J. (2024). How do you turn a shotgun into a precision rifle - significant heat savings through the use of kinetic laboratory data (D/z values) in large-scale pasteurization. 39th EBC Congress 2024, Lille.
    
    
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    2022 |  Zeitschriftenaufsatz | ELSA-ID: 7090 |  
    
 
    
      Weishaupt, I., Neubauer, P., & Schneider, J. (2022). Approach to an inline monitoring of the heat impact in a high temperature short time treatment (HTST) of juice with the help of a chemical marker. Brewing Science, 75(1/2), 1–8. https://doi.org/10.23763/BrSc21-20weishaupt
    
    
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    2022 |  Konferenz - Vortrag | ELSA-ID: 7917 
    
      Gossen, A., Schwarzer, K., Weishaupt, I., Sürmeli, B. G., & Schneider, J. (2022). Flash Pasteurization with product and process monitoring using inline near infrared spectroscopy. In Smarte Lösungen für eine nachhaltige Lebensmittelproduktion. Anuga Foodtec 2022, Köln.
    
    
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    2022 |  Konferenz - Poster | ELSA-ID: 8446 
    
      Gossen, A., Schwarzer, K., Sürmeli, B. G., Weishaupt, I., & Schneider, J. (2022). Smart Pasteurization Pilot Plant - a new approach with inline sensors towards a precise and gentle flash pasteurization. European Brewery Convention Congress, Madrid.
    
    
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    2022 |  Konferenz - Vortrag | ELSA-ID: 8450 
    
      Schwarzer, K., Weishaupt, I., Gossen, A., Sürmeli, B. G., & Schneider, J. (2022). Smart Pasteurization - Eine neuartige, autonome Regelung für eine Kurzzeiterhitzung. Jahrestreffen der ProcessNet-Fachgruppen Lebensmittelverfahrenstechnik und  Trocknungstechnik 2022, Frankfurt.
    
    
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    2022 |  Zeitschriftenaufsatz | ELSA-ID: 5425 
    
      Weishaupt, I., Neubauer, P., & Schneider, J. (2022). Near-infrared spectroscopy for the inline classification and characterization of fruit juices for a product-customized flash pasteurization. Food Science & Nutrition, 10(3), 800–812. https://doi.org/ https://doi.org/10.1002/fsn3.2709
    
    
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    2021 |  Zeitschriftenaufsatz | ELSA-ID: 6839 
    
      Sürmeli, B. G., Weishaupt, I., Schwarzer, K., Moriz, N., & Schneider, J. (2021). Heat impact control in flash pasteurization by estimation of applied pasteurization units using near infrared spectroscopy. Journal of Near Infrared Spectroscopy, 29(6), 339–351. https://doi.org/10.1177/09670335211057233
    
    
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    2020 |  Zeitschriftenaufsatz | ELSA-ID: 5424 
    
      Weishaupt, I., Zimmer, M., Neubauer, P., & Schneider, J. (2020). Model based optimization of transflection near infrared spectroscopy as a process analytical tool in a continuous flash pasteurizer. Journal of Food Science, 85(7), 2020–2031. https://doi.org/10.1111/1750-3841.15307
    
    
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    2019 |  Kurzbeitrag Konferenz | ELSA-ID: 5437 
    
      Schwarzer, K., Katsch, L., Weishaupt, I., & Schneider, J. (2019). Cyberphysisches System zur thermischen Entkeimung von Getränken. Food Safety Forum, München.
    
    
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    2019 |  Kurzbeitrag Konferenz | ELSA-ID: 5465 
    
      Schneider, J., Weishaupt, I., Schwarzer, K., & Katsch, L. (2019). Cyberphysisches System zur thermischen Entkeimung von Getränken. Food Safety Forum, München.
    
    
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    2019 |  Kurzbeitrag Konferenz | ELSA-ID: 5469 
    
      Weishaupt, I., Zimmer, M., & Schneider, J. (2019). Gentle Flash Pasteurization of Fruit Juices through Product Identification and Characterization using Near-Infrared Spectroscopy as Inline Analytical Method. 2nd Food Chemistry Conference, Sevilla.
    
    
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    2019 |  Kurzbeitrag Konferenz | ELSA-ID: 5473 
    
      Sürmeli, B. G., Weishaupt, I., Schwarzer, K., & Schneider, J. (2019). Beverage Classification Using Linear Discriminant Analysis with Covariance Matrix Shrinkage. Euroanalysis 2019 – Europe’s Analytical Chemistry Meeting.
    
    
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    2019 |  Kurzbeitrag Konferenz | ELSA-ID: 5475 
    
      Schneider, J., Conradi, F., Wefing, P., Weishaupt, I., Zimmer, M., & Schwarzer, K. (2019). Muss man die Aufheizzonen einer KZE in die PE-Berechnung einbeziehen? Montagsreihe des IWD, Cafe Vielfalt, Lemgo.
    
    
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    2019 |  Kurzbeitrag Konferenz | ELSA-ID: 5476 
    
      Schneider, J., Zimmer, M., Weishaupt, I., Schattenberg, B., Conradi, F., & Schwarzer, K. (2019). Lebensmittelverschwendung – Welchen Beitrag kann die Digitalisierung leisten? . Focustag Food and Farming Technologietrends, Bielefeld.
    
    
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    2025 |  Zeitschriftenaufsatz (wiss.) | ELSA-ID: 12876 
    
      Weishaupt, I., Katsch, L., Sokolowsky, M., & Schneider, J. (2025). Comparative study on the effect of mild temperature conditions in fractionated sterilization of carrot juice on microbiological stability and sensory properties. Brewing Science : The Scientific Organ of the Weihenstephan Scientific Centre of the TU Munich, of Versuchs- and Lehranstalt Für Brauerei in Berlin (VLB), of the Scientific Station for Breweries in Munich, of the Veritas Laboratory in Zurich, of Doemens Wba-Technikum Gmbh in Graefelfing/Munich = Monatsschrift Für Brauwissenschaft, 78(3/4), 17–26. https://doi.org/10.23763/BrSc25-04weishaupt
    
    
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    2025 |  Zeitschriftenaufsatz (wiss.) | ELSA-ID: 13084 
    
      Katsch, L., Weishaupt, I., Sokolowsky, M., Gibson, B. R., & Schneider, J. (2025). Impact of equivalent sterilization processes with different time- temperature combinations on the chemical, physical and sensory properties of carrot juice. European Food Research and Technology, 251, 3649–3668. https://doi.org/10.1007/s00217-025-04860-5
    
    
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    2024 |  Konferenz - Poster | ELSA-ID: 11607 
    
      Nolte, J., Hense, L., Weishaupt, I., & Schneider, J. (2024). How do you turn a shotgun into a precision rifle - significant heat savings through the use of kinetic laboratory data (D/z values) in large-scale pasteurization. 39th EBC Congress 2024, Lille.
    
    
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    2022 |  Zeitschriftenaufsatz | ELSA-ID: 7090 |  
    
 
    
      Weishaupt, I., Neubauer, P., & Schneider, J. (2022). Approach to an inline monitoring of the heat impact in a high temperature short time treatment (HTST) of juice with the help of a chemical marker. Brewing Science, 75(1/2), 1–8. https://doi.org/10.23763/BrSc21-20weishaupt
    
    
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    2022 |  Konferenz - Vortrag | ELSA-ID: 7917 
    
      Gossen, A., Schwarzer, K., Weishaupt, I., Sürmeli, B. G., & Schneider, J. (2022). Flash Pasteurization with product and process monitoring using inline near infrared spectroscopy. In Smarte Lösungen für eine nachhaltige Lebensmittelproduktion. Anuga Foodtec 2022, Köln.
    
    
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    2022 |  Konferenz - Poster | ELSA-ID: 8446 
    
      Gossen, A., Schwarzer, K., Sürmeli, B. G., Weishaupt, I., & Schneider, J. (2022). Smart Pasteurization Pilot Plant - a new approach with inline sensors towards a precise and gentle flash pasteurization. European Brewery Convention Congress, Madrid.
    
    
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    2022 |  Konferenz - Vortrag | ELSA-ID: 8450 
    
      Schwarzer, K., Weishaupt, I., Gossen, A., Sürmeli, B. G., & Schneider, J. (2022). Smart Pasteurization - Eine neuartige, autonome Regelung für eine Kurzzeiterhitzung. Jahrestreffen der ProcessNet-Fachgruppen Lebensmittelverfahrenstechnik und  Trocknungstechnik 2022, Frankfurt.
    
    
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    2022 |  Zeitschriftenaufsatz | ELSA-ID: 5425 
    
      Weishaupt, I., Neubauer, P., & Schneider, J. (2022). Near-infrared spectroscopy for the inline classification and characterization of fruit juices for a product-customized flash pasteurization. Food Science & Nutrition, 10(3), 800–812. https://doi.org/ https://doi.org/10.1002/fsn3.2709
    
    
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   | WoS
   | PubMed | Europe PMC
  
  
  
  
    2021 |  Zeitschriftenaufsatz | ELSA-ID: 6839 
    
      Sürmeli, B. G., Weishaupt, I., Schwarzer, K., Moriz, N., & Schneider, J. (2021). Heat impact control in flash pasteurization by estimation of applied pasteurization units using near infrared spectroscopy. Journal of Near Infrared Spectroscopy, 29(6), 339–351. https://doi.org/10.1177/09670335211057233
    
    
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   | WoS
  
  
  
  
  
    2020 |  Zeitschriftenaufsatz | ELSA-ID: 5424 
    
      Weishaupt, I., Zimmer, M., Neubauer, P., & Schneider, J. (2020). Model based optimization of transflection near infrared spectroscopy as a process analytical tool in a continuous flash pasteurizer. Journal of Food Science, 85(7), 2020–2031. https://doi.org/10.1111/1750-3841.15307
    
    
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   | DOI
  
   | WoS
   | PubMed | Europe PMC
  
  
  
  
    2019 |  Kurzbeitrag Konferenz | ELSA-ID: 5437 
    
      Schwarzer, K., Katsch, L., Weishaupt, I., & Schneider, J. (2019). Cyberphysisches System zur thermischen Entkeimung von Getränken. Food Safety Forum, München.
    
    
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    2019 |  Kurzbeitrag Konferenz | ELSA-ID: 5465 
    
      Schneider, J., Weishaupt, I., Schwarzer, K., & Katsch, L. (2019). Cyberphysisches System zur thermischen Entkeimung von Getränken. Food Safety Forum, München.
    
    
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    2019 |  Kurzbeitrag Konferenz | ELSA-ID: 5469 
    
      Weishaupt, I., Zimmer, M., & Schneider, J. (2019). Gentle Flash Pasteurization of Fruit Juices through Product Identification and Characterization using Near-Infrared Spectroscopy as Inline Analytical Method. 2nd Food Chemistry Conference, Sevilla.
    
    
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    2019 |  Kurzbeitrag Konferenz | ELSA-ID: 5473 
    
      Sürmeli, B. G., Weishaupt, I., Schwarzer, K., & Schneider, J. (2019). Beverage Classification Using Linear Discriminant Analysis with Covariance Matrix Shrinkage. Euroanalysis 2019 – Europe’s Analytical Chemistry Meeting.
    
    
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    2019 |  Kurzbeitrag Konferenz | ELSA-ID: 5475 
    
      Schneider, J., Conradi, F., Wefing, P., Weishaupt, I., Zimmer, M., & Schwarzer, K. (2019). Muss man die Aufheizzonen einer KZE in die PE-Berechnung einbeziehen? Montagsreihe des IWD, Cafe Vielfalt, Lemgo.
    
    
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    2019 |  Kurzbeitrag Konferenz | ELSA-ID: 5476 
    
      Schneider, J., Zimmer, M., Weishaupt, I., Schattenberg, B., Conradi, F., & Schwarzer, K. (2019). Lebensmittelverschwendung – Welchen Beitrag kann die Digitalisierung leisten? . Focustag Food and Farming Technologietrends, Bielefeld.
    
    
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