Please note that ELSA no longer supports Internet Explorer versions 8 or 9 (or earlier).
We recommend upgrading to the latest Internet Explorer, Google Chrome, or Firefox.
1175 Publikationen
2025 | Zeitschriftenaufsatz (wiss.) | ELSA-ID: 12286 |

Allulose as novel ingredient for improving freshness of yeast-made bakery products
S. Wittland, S. Rohn, E. Sciurba, J. Begemann, M. Sokolowsky, C. Kanzler, B. Matthäus, LWT - Food Science and Technology 216 (2025).
ELSA
| DOI
| Download (ext.)
| WoS
S. Wittland, S. Rohn, E. Sciurba, J. Begemann, M. Sokolowsky, C. Kanzler, B. Matthäus, LWT - Food Science and Technology 216 (2025).
2025 | Konferenz - Vortrag | ELSA-ID: 12702
Pumpkin seed press cake a valuable source of protein
S. Struck, Pumpkin Seed Press Cake a Valuable Source of Protein, 2025.
ELSA
S. Struck, Pumpkin Seed Press Cake a Valuable Source of Protein, 2025.
2025 | Zeitschriftenaufsatz (wiss.) | ELSA-ID: 12781 |

An iterative process and mixture design approach for dry granulated ternary blends of filler-binders
N. Märkle, G. Warnke, M. Pein-Hackelbusch, International Journal of Pharmaceutics: X 9 (2025).
ELSA
| DOI
| Download (ext.)
| PubMed | Europe PMC
N. Märkle, G. Warnke, M. Pein-Hackelbusch, International Journal of Pharmaceutics: X 9 (2025).
2025 | Zeitschriftenaufsatz (wiss.) | ELSA-ID: 12871
Sensory Properties of Fermented Blends of Sunflower Press Cake and Whey
H. Rohm, S. Morejón Caraballo, A. Salvador, S. Mendo, E. Llorca, S. Cattaneo, I. De Noni, S. Struck, R. Foschino, I. Hernando, Foods : Open Access Journal 14 (2025).
ELSA
| DOI
H. Rohm, S. Morejón Caraballo, A. Salvador, S. Mendo, E. Llorca, S. Cattaneo, I. De Noni, S. Struck, R. Foschino, I. Hernando, Foods : Open Access Journal 14 (2025).
2025 | Zeitschriftenaufsatz (wiss.) | ELSA-ID: 12981
Impact of various husbandry environments on animal health, eggshell hygiene and performance of Japanese quail layers (Coturnix japonica domestica)
L. Wolf, M.-A. Hohenfeld, L. Rathmann, L. Weinmann, R. Schreiter, P. Schmidt, S. Hiereth, S. Ulrich, R. Straubinger, K. Damme, M. Erhard, A. Schwarzer, P. Hofmann, H. Louton, S. Bergmann, European Poultry Science : EPS = Archiv Für Geflügelkunde 89 (2025).
ELSA
| DOI
L. Wolf, M.-A. Hohenfeld, L. Rathmann, L. Weinmann, R. Schreiter, P. Schmidt, S. Hiereth, S. Ulrich, R. Straubinger, K. Damme, M. Erhard, A. Schwarzer, P. Hofmann, H. Louton, S. Bergmann, European Poultry Science : EPS = Archiv Für Geflügelkunde 89 (2025).
2024 | Zeitschriftenaufsatz (wiss.) | ELSA-ID: 11891 |

Low moisture texturised protein from sunflower press cake
S. Morejon Caraballo, S.V. Fischer, K. Masztalerz, K. Lech, H. Rohm, S. Struck, International Journal of Food Science & Technology (2024).
ELSA
| DOI
| Download (ext.)
S. Morejon Caraballo, S.V. Fischer, K. Masztalerz, K. Lech, H. Rohm, S. Struck, International Journal of Food Science & Technology (2024).
2024 | Zeitschriftenaufsatz | ELSA-ID: 11909
Einfluss der Automatisierung des Enddarmbohrers auf den dorsalen Kontaminationsanteil bei der Schweineschlachtung
J. Tholen, M. Bruns, M. Upmann, Rundschau für Fleischhygiene und Lebensmittelüberwachung (RFL) 76 (2024) 302–304.
ELSA
J. Tholen, M. Bruns, M. Upmann, Rundschau für Fleischhygiene und Lebensmittelüberwachung (RFL) 76 (2024) 302–304.
2024 | Zeitschriftenaufsatz | ELSA-ID: 11910
Was ist erlaubt, was verboten? 19. Lemgoer Lebensmittelrechtstagung Fleisch + Feinkost - 1. Teil
M. Upmann, G. Weyland, Fleischwirtschaft 104 (2024) 14–21.
ELSA
M. Upmann, G. Weyland, Fleischwirtschaft 104 (2024) 14–21.
2024 | Zeitschriftenaufsatz (wiss.) | ELSA-ID: 11911
Ausdehnung und Lokalisationen diverser Kontaminationsarten auf industriell geschlachteten Schweinekörpern
J. Tholen, J. Große-Kleimann, G. Schulze Althoff, L. Kreienbrock, M. Upmann, Fleischwirtschaft 104 (2024) 71–76.
ELSA
| Download (ext.)
J. Tholen, J. Große-Kleimann, G. Schulze Althoff, L. Kreienbrock, M. Upmann, Fleischwirtschaft 104 (2024) 71–76.
2024 | Zeitschriftenaufsatz (wiss.) | ELSA-ID: 11912
Einfluss eines Hygiene-Rückmeldesystems während der Schweineschlachtung auf die Häufigkeit auftretender Schlachtkörperverunreinigungen
J. Tholen, M. Upmann, Journal of Food Safety and Food Quality 75 (2024) 156–160.
ELSA
| DOI
| WoS
J. Tholen, M. Upmann, Journal of Food Safety and Food Quality 75 (2024) 156–160.
2024 | Konferenz - Vortrag | ELSA-ID: 11978
FoodLifeTimeTracking: Datengetriebene dynamische Haltbarkeitsvorhersage von Erfrischungsgetränken
A. Gossen, L. Katsch, M.I. Meyer, M. Zimmer, M. Bator, M. Darvishi, C.-A. Holst, V. Lohweg, J. Schneider, FoodLifeTimeTracking: Datengetriebene Dynamische Haltbarkeitsvorhersage von Erfrischungsgetränken, 2024.
ELSA
A. Gossen, L. Katsch, M.I. Meyer, M. Zimmer, M. Bator, M. Darvishi, C.-A. Holst, V. Lohweg, J. Schneider, FoodLifeTimeTracking: Datengetriebene Dynamische Haltbarkeitsvorhersage von Erfrischungsgetränken, 2024.
2024 | Konferenz - Poster | ELSA-ID: 11981
Shelf life prediction of beverage bases with multivariate accelerated shelf life testing
L. Katsch, A. Gossen, M. Bator, J. Schneider, Shelf Life Prediction of Beverage Bases with Multivariate Accelerated Shelf Life Testing, 2024.
ELSA
L. Katsch, A. Gossen, M. Bator, J. Schneider, Shelf Life Prediction of Beverage Bases with Multivariate Accelerated Shelf Life Testing, 2024.
2024 | Zeitschriftenaufsatz | ELSA-ID: 11982
Tenderness prediction for beef using novel datea analysis methods based on system dynamic and acoustic signals
J. Tholen, J. Gohe, H. Dörksen, T. Kiesel, M. Upmann, Food Physics (2024).
ELSA
| DOI
J. Tholen, J. Gohe, H. Dörksen, T. Kiesel, M. Upmann, Food Physics (2024).
2024 | Konferenz - Vortrag | ELSA-ID: 11990
Proteinbasierte Lebensmittel: Synergien zwischen pflanzlichen und tierischen Proteinen in Forschung und Lehre
S. Struck, Proteinbasierte Lebensmittel: Synergien Zwischen Pflanzlichen Und Tierischen Proteinen in Forschung Und Lehre, 2024.
ELSA
S. Struck, Proteinbasierte Lebensmittel: Synergien Zwischen Pflanzlichen Und Tierischen Proteinen in Forschung Und Lehre, 2024.
2024 | Konferenz - Poster | ELSA-ID: 11991
Trockenfraktionierung von Sonnenblumenpresskuchen zur Proteinanreicherung
S. Morejón Caraballo, S. Trültzsch, H. Rohm, S. Struck, Trockenfraktionierung von Sonnenblumenpresskuchen Zur Proteinanreicherung, 2024.
ELSA
S. Morejón Caraballo, S. Trültzsch, H. Rohm, S. Struck, Trockenfraktionierung von Sonnenblumenpresskuchen Zur Proteinanreicherung, 2024.
2024 | Konferenz - Vortrag | ELSA-ID: 11992
Aufwertung von Nebenprodukten der Öl- und Käseherstellung mittels Fermentation
S. Morejón Caraballo, H. Rohm, S. Struck, Aufwertung von Nebenprodukten Der Öl- Und Käseherstellung Mittels Fermentation, 2024.
ELSA
S. Morejón Caraballo, H. Rohm, S. Struck, Aufwertung von Nebenprodukten Der Öl- Und Käseherstellung Mittels Fermentation, 2024.
2024 | Konferenz - Vortrag | ELSA-ID: 11993
A new approach to mayonnaise: a low fat vegan variant enriched with pumpkin seed press cake derived protein isolate
D. Sert Tuncer, S. Struck, H. Rohm, A New Approach to Mayonnaise: A Low Fat Vegan Variant Enriched with Pumpkin Seed Press Cake Derived Protein Isolate, 2024.
ELSA
D. Sert Tuncer, S. Struck, H. Rohm, A New Approach to Mayonnaise: A Low Fat Vegan Variant Enriched with Pumpkin Seed Press Cake Derived Protein Isolate, 2024.
2024 | Konferenz - Poster | ELSA-ID: 11994
FoodLifeTimeTracking: Use of multimodal information fusion for the realisation of a monitoring device and a life cycle simulator for the investigation and quantification of quality-determining parameters and the shelf life of food and its ingredients
A. Gossen, L. Katsch, M. Zimmer, M. Bator, V. Lohweg, J. Schneider, FoodLifeTimeTracking: Use of Multimodal Information Fusion for the Realisation of a Monitoring Device and a Life Cycle Simulator for the Investigation and Quantification of Quality-Determining Parameters and the Shelf Life of Food and Its Ingredients, 2024.
ELSA
A. Gossen, L. Katsch, M. Zimmer, M. Bator, V. Lohweg, J. Schneider, FoodLifeTimeTracking: Use of Multimodal Information Fusion for the Realisation of a Monitoring Device and a Life Cycle Simulator for the Investigation and Quantification of Quality-Determining Parameters and the Shelf Life of Food and Its Ingredients, 2024.
2024 | Konferenz - Poster | ELSA-ID: 11996
PETauthent – Authentication of PET recyclate for food packaging using data-intensive sensors and machine learning methods
L. Katsch, M. Trilling-Haasler, M. Pein-Hackelbusch, J. Schneider, PETauthent – Authentication of PET Recyclate for Food Packaging Using Data-Intensive Sensors and Machine Learning Methods, 2024.
ELSA
L. Katsch, M. Trilling-Haasler, M. Pein-Hackelbusch, J. Schneider, PETauthent – Authentication of PET Recyclate for Food Packaging Using Data-Intensive Sensors and Machine Learning Methods, 2024.
2024 | Konferenz - Vortrag | ELSA-ID: 12013
Der rPET Gehalt in Flaschen - eine Frage des Glaubens?
M. Trilling-Haasler, L. Katsch, A. Fahmi, M. Pein-Hackelbusch, J. Schneider, Der rPET Gehalt in Flaschen - eine Frage des Glaubens? , 2024.
ELSA
M. Trilling-Haasler, L. Katsch, A. Fahmi, M. Pein-Hackelbusch, J. Schneider, Der rPET Gehalt in Flaschen - eine Frage des Glaubens? , 2024.